Faxszerver

divaserverv4bri.jpg Közepes és nagyobb vállalatoknál válhat fontossá a központi menedzselhetőség, ellenőrizhetőség.

Küldi is és fogadja is a faxokat, általában az egész vállalat teljes faxforgalmát, több vonalon keresztül, egymással párhuzamosan.

A vezetés pontos képet kaphat a vállalat teljes faxforgalmáról, valamint ellenőrizheti is a faxforgalmat. Faxok kinyomtatás nélkül, közvetlenül a munkaállomásokról is küldhetők, illetve a bejövő faxok nyomtatás helyett például emailben továbbíthatók az osztály titkárságára.

Persze ki is nyomtathatja a bejövő és a kimenő faxokat is, ha szükséges.

A fax-szerver hozzákapcsolható a meglévő dokumentumkezelő és iktatórendszerhez, a küldött és fogadott faxokat átadhatja iktatásra is.

De eltárolhatja a bejövő vagy kimenő faxokat egy SQL adatbázisban is, amit azután tetszőleges egyéb alkalmazással, szerver-komponenssel kezelhetünk.

Nagyon rugalmas, szép megoldás a vállalat teljes faxforgalmának komplett kezelésére.

Hardvere

Korszerű, PC alapú számítógép, mely 24 órás üzemben dolgozik.

A teljesítmény itt nem annyira fontos, hiszen a faxmodemek kezelése önmagában nem erőforrásigényes. Van persze némi kép-konverzió, nyomtatás, emailezés, ezek azonban nem jelentenek komoly terhelést.

Tud kezelni akár soros famodemeket, akár USB felületűeket is. A belső, PCI kártyák is szóba jöhetnek, bár ezek száma erősen korlátozott.

USB-vel el lehet menni akár 8-16 faxmodemig is.

Speciális soros kártyák esetén akár 64-128 faxmodem is elképzelhető. Itt persze már leginább a modem-rack-ek jöhetnek szóba.

Szoftvere

Debian GNU/Linux, mint operációs rendszer és speciális célszoftverek a konkrét igényeknek megfelelően telepítve, beállítva.

Mailszerver, webszerver, adatbázismotor.

Üzemeltetése

A szerver üzemeltetése magában foglalja a rendszeres hardveres és szoftveres ellenőrzést, a szükséges szoftverfrissítéseket és az egyes szoftverkomponensek fejlődésével lehetővé váló újdonságok kihasználását. Távmenedzselhető, tehát nem szükséges fizikai hozzáférés a számítógéphez, az internet-kapcsolat elegendő.

Bővebben: Üzemeltetés

Költségei

Hardvere a konkrét igényektől függ, e költségeket számszerűsíteni az igények ismerete nélkül nem érdemes, az azonban biztos, hogy százezer forint körül indul.

Nyílt szoftvereket használ, így a szoftverek használatáért nem kell fizetni. Telepítése azonban komoly szakértelmet kíván. A telepítési díj is néhány százezer forint szokott lenni. Extrém esetben persze több is lehet. Ez egyszeri kiadás.

Ha felügyeletre, üzemeltetésre is igény van, az a működése bonyolultságától, illetve a rendszeres feladatok mennyiségétől függ. Az biztos, hogy ebben az esetben nem szükséges saját munkaerő alkalmazása, aki a szerver megfelelő működéséért lenne felelős. Az üzemeltetés néhány tízezer forint lehet havonta.

Referencia

Ez egy kezdetben négy telefax vonalat kezelő faxszerver. A kimenő faxokat küldésre átveszi emailben, és nyomtatóként is. Felhasználókat, jogosultságokat kezel. A beérkezett faxokat emailben az adott vonal felelőséhez küldi, aki eldönti, hogy továbbítja valakinek, vagy kinyomtatja azt. A beérkezett faxokat átadja az iktatórendszernek.

8 faxmodem kezelésére képes, így újabb modemek csatlakoztatásával egyszerűen bővíthető. 3 újabb soros kártya beépítésével már 32 modemet kezelhetne.

A gépet 2006 elején állítottuk üzembe.

Debian GNU/Linux, Samba, Hylafax és többek között SQL szerver fut rajta.

Készen állunk

Ha Ön egy ilyen szerver üzembe állítását tervezi, mi készen állunk a beszerzés, telepítés, beállítás, elhelyezés és üzemeltetés feladatainak elvégzésére.

Érdeklődés esetén kérjük keresse Gálos Andrást a Kapcsolat oldal szerint.

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki