Nyílt szoftverek frissítése

Ügyfeleink gyakran használnak nyílt szoftvereket weboldalaik működtetéséhez. Ilyen például a WordPress, a Joomla, vagy a Drupal.

Nyílt szoftverek használatának nyilvánvaló előnyei vannak, azonban vannak kockázataik és karbantartási igényük is, melyekkel ügyfeleinknek tisztában kell lenniük.

Ezen szoftverek tehát nyíltak, a forráskódjuk nyilvános. Ugyanígy nyilvánosak a bennük megbúvó, biztonsági kockázatot jelentő programozási hibák is, így ezek az Interneten keresztül bárki által elérhetők, kihasználhatóak.

E nyílt szoftverek fejlesztői a tudomásukra jutott hibákat a támogatott verziókon általában azonnal javítják. A támogatással nem rendelkező régi verziók általában nem frissülnek.

Ezért rendkívül fontos, hogy ügyfeleink gondoskodjanak arról, hogy

  • weboldalaikon csak olyan nyílt szoftvereket használjanak, melyek fejlesztői támogatással rendelkeznek, valamint hogy
  • ezek a nyílt és támogatott szoftverek folyamatosan frissítve legyenek.

Ha szervereinken ügyfeleink elavult szoftverei futnának, az veszélyt jelentene a weboldalakra, de akár a szerver egészére is.

Szervereinken ezért csak olyan nyílt szoftverek futtathatók, melyek teljesítik az előbbi két feltételt.

Ügyfeleink kötelessége ezek biztosítása, weboldalaik karbantartása, rendszeres frissítése.

A nyílt szoftverek hibáinak kihasználása az utóbbi évek gyakorlata szerint a nyilvánosságra kerüléstől számított néhány napon belül megkezdődik, ezért a frissítések telepítésének is meg kell történnie az új verzió kiadásától számított néhány napon belül.

Ügyfeleinknek 3 nap áll rendelkezésére az általuk használt nyílt szoftverek frissítésére. Ennek eredménytelen elteltével rendszereink az érintett weboldalt automatikusan elérhetetlenné teszik a nyilvános internet irányából. Ugyanakkor lehetőséget biztosítanak arra, hogy az üzemeltető hozzáférjen és a szükséges frissítést elvégezze. Azután a weboldal elérhetőségét helyreállítjuk.

Weboldal-elhelyezési szolgáltatásaink (például a DomainX szolgáltatások) igénybevételének feltétele a fentiek tudomásul vétele és betartása.

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki