DNS

A DNS az angol Domain Name System kifejezés rövidítése.

DNS nélkül sokkal nehezebb lenne a dolgunk az interneten. A DNS szolgáltatás az, ami a beszédes domain- és gépnevekből a technikailag nélkülözhetetlen IP címeket megkeresi.

Amikor az Ön böngészőprogramja először készült letölteni a Netinform jelen webszájtjának kért weboldalát, a böngészőprogramja egy DNS kérést intézett a számítógépén beállított egyik DNS szerverhez. Ez a DNS szerver általában az Ön internet szolgáltatójának a szervere, de lehet a helyi hálózat szervere, vagy más is.

A DNS szerver egy speciális algoritmus alapján vagy a saját adatbázisából, vagy egy nála magasabb szintű DNS szerver megkérdezésével, de megkapta azt az információt, hogy a www.netinform.hu névhez a <php>echo $_SERVER['SERVER_ADDR'];</php> IP cím tartozik. Ezt az információt visszaküldte az Ön böngészőprogramjának. Innen tudta az Ön böngészőprogramja, hogy ennek az oldalnak a letöltéséhez az internet melyik számítógépéhez kellett csatlakoznia.

Az Internet adatátviteli rétegét az Internet Protocol (IP) adja, minden kapcsolat IP címeken alapul. Az IP címeket nehéz megjegyezni, ezért használjuk inkább a beszédesebb neveket. Ezt a név - IP cím párosítást oldja fel a DNS.

A DNS nem csak névből tud IP címet megkeresni, hanem fordítva is működik. Ha van egy IP címünk, a DNS segítségével meg tudjuk mondani, hogy ehhez az IP címhez milyen név tartozik.

  • Minden névhez kell tartozzon egy IP cím.
  • Egy névhez több IP cím is tartozhat.
  • Nem minden IP címhez tartozik név.
  • Egy IP címhez több név is tartozhat.

Bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Domain_Name_System

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki