IP

Az angol Internet Protocol rövidítése, az internet alapját képező adatátvitel szabványos formája.

A 3., a hálózati OSI rétegben helyezkedik el.

Működése adatcsomagok küldésén és fogadásán alapul. A teljes adatforgalmat csomagokra bontva továbbítja. A célállomás e csomagokat ismét összeilleszti, és megkapja a valós adatforgalmat.

Az interneten minden egyes számítógépnek saját címe van, ez az IP cím. Ez mindig egyedi, nincs ismétlődés. Ezek alapján az IP címek alapján találjuk meg az egyes gépeket ezen a hatalmas hálózaton, az interneten.

Az IP címek (v4) négy bájtból állnak, tehát 4, egymástól ponttal elválasztott, 0 és 255 közé eső számot jelentenek. A jelen webszerver (ahonnan ezt az oldalt letöltötte) IP címe <php>echo $_SERVER['SERVER_ADDR'];</php>, míg az Ön számítógépének az IP címe <php> echo $_SERVER['REMOTE_ADDR']; </php>

Az IP címeket persze nagyon nehéz volna mind megjegyezni, jobb a <php>echo $_SERVER['SERVER_ADDR'];</php> helyett azt megjegyezni, hogy www.netinform.hu. Az IP címek és a beszédes gépnevek egy szerteágazó adatbázisban vannak összerendelve, ezen adatok között a DNS segítségével kereshetünk.

A teljes IP cím tartomány 256^4, azaz nagyjából 4 milliárd különböző IP címet tartalmazhat. Ez azonban csak elsőre tűnhet soknak, közeledünk ezen IP cím tartomány kihasználásához. Nem égető ez a probléma most még, azonban hamarosan az lesz. Az Internet Protocol továbbfejlesztése szükséges, a jelenlegi 4-es verziót (IPv4) fel fogja váltani a 6-os (IPv6), mely 4 helyett 16 bájtot használ, ez 4 milliárdszor 4 milliárd (256^16) különböző IP címet fog jelenteni.

Bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Internet_Protocol

Lásd még: httpdata

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki