TCP

Az angol Transmission Control Protocol kifejezés rövidítése. A 4., az átviteli OSI rétegben helyezkedik el, az IP protokoll fölött dolgozik.

Ez az alapja a legtöbb internetes adatforgalomnak, ezen az adatátviteli protokollon, "nyelven" értik meg egymást az internet legkülönbözőbb számítógépei.

Ez a TCP protokoll teszi lehetővé azt, hogy egymástól nagyon távol lévő számítógépek is megbízhatóan tudjanak kommunikálni egymással, hogy amit az egyikük elküldött, azt a másikuk biztosan meg is kapja, hogy ne keveredhessenek össze a dolgok.

Egy nagyon ügyesen kitalált dolog ez, az 1970-es évek óta használatban van, és azóta is remekül működik. Ennyi év alatt rengeteg minden változott az interneten, a TCP protokoll alapja mégis változatlan azóta is.

Ezen az adatátviteli protokollon keresztül történik a weblapok böngészésére használt HTTP forgalom is, a fájlátvitel FTP protokollja, és még sok más is ezen alapulva dolgozik.

A TCP protokoll alapvető jellemvonása a megbízhatóság. Amit a kommunikációban részt vevő egyik fél küld, azt a másik meg kell kapja. A TCP alternatíváját jelentő UDP protokoll már másmilyen, itt a küldő nem tudhatja biztosan, hogy az adatcsomagja célba ért-e.

Lásd bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/TCP

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki