Fájlszerver

A vállalati helyi hálózat számítógépeit (munkaállomásait) egy vagy több fájlszerver szolgálja ki. Ezek biztosítják részükre a munkájukhoz szükséges állományokat, megosztásokat.

A központosított adattárolásnak számtalan előnye van, minél nagyobb a hálózat, ez annál jobban érezhető. Néhány számítógéphez még szerver sem szükséges, 20 számítógép felett már gyakorlatilag nélkülözhetetlen.

  • A fájlszerver biztonságosan tárolja a dolgozók adatait akár egyéni, akár csoportmunka adatokról van szó.
  • Ellátja a központosított nyomtatáshoz szükséges feladatokat, a dolgozók megosztott nyomtatókra nyomtathatnak.
  • Szabályozza a hozzáférést az adatokhoz, a különböző beosztású dolgozók különböző adatokhoz férhetnek hozzá.
  • Gyakran email hozzáférést is kínál a dolgozóknak, fogadja a nekik címzett emaileket, illetve továbbküldi az általuk feladottakat.
  • Általában folyamatos üzemű.
  • Rendszeres mentéssel minimalizálja az adatvesztés esélyét. A mentések általában éjszaka történnek.

Hardvere

Korszerű, PC alapú számítógép, mely 24 órás üzemben képes kiszolgálni a teljes helyi hálózatot. Itt nagyon fontos az adatbiztonság. Ezt nem csak mentésekkel, hanem redundáns adattárolással is javítjuk.

A hardver beszerzésében is tudunk segíteni.

Szoftvere

Debian GNU/Linux, mint operációs rendszer és speciális célszoftverek a konkrét igényeknek megfelelően telepítve, beállítva.

A windowsos kliensekkel a Samba tartja a kapcsolatot.

Üzemeltetés

A szerver üzemeltetése magában foglalja a rendszeres hardveres és szoftveres ellenőrzést, a szükséges szoftverfrissítéseket és az egyes szoftverkomponensek fejlődésével lehetővé váló újdonságok kihasználását.

Távmenedzselhető, tehát nem szükséges fizikai hozzáférés a számítógéphez, az internet-kapcsolat elegendő.

Bővebben: Üzemeltetés

Költségei

Hardvere a konkrét igényektől nagyban függ, e költségeket számszerűsíteni az igények ismerete nélkül nem érdemes, általában néhány százezer forinttól indul.

Nyílt szoftvereket használ, így a szoftverek használatáért nem kell fizetni. Telepítése azonban komolyabb szakértelmet kíván, mint a Microsoft, vagy más szervereknél. A telepítési díj is néhány százezer forint szokott lenni. Ez egyszeri kiadás.

Ha felügyeletre, üzemeltetésre is igény van, az a helyi hálózat bonyolultságától függ, általában havi néhány tízezer forintnál kezdődik. Ebben az esetben nincs szükség szerverekhez is értő rendszergazda alkalmazására.

További költségek nem jelentkeznek, a helyi hálózat többi számítógépein nincs szükség extra szoftverberuházásra, a jogtiszta fizetős szoftverekért természetesen fizetni kell.

Referenciák

2004-ben állítottuk üzembe ezt a költséghatékony kivitelű, de korrekt, márkás alkatrészekből összeállított szervert. Intel alaplap és egy P4-es processzor, 1 GB Kingston memória, 3 darab 74 GB-os Maxtor U320-as SCSI vincseszterrel.

Jelenleg is fájlszerverként, domain kontrollerként üzemel egy építőipari középvállalat központjában.

Debian GNU/Linux és Samba fut rajta.

Jelenleg egy mintegy 100 számítógépből álló helyi hálózat fájl- és nyomtatókiszolgálója.

Ez a számítógép egy középiskolában, fájlszerverként és tűzfalként dolgozik, az informatikai oktatótermek részére nyújt internet elérést, illetve tárolja a diákok év közben készített munkáit.

Egy IBM xSeries 226 szerver számítógép ő, Xeon processzorral, raidbe szervezett SCSI merevlemezekkel, három hálózati kártyával.

Készen állunk

Ha Ön egy ilyen szerver üzembe állítását tervezi, mi készen állunk a beszerzés, telepítés, beállítás, elhelyezés és üzemeltetés feladatainak elvégzésére.

Érdeklődés esetén kérjük keresse Gálos Andrást a Kapcsolat oldal szerint.

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki