POP3

A Post Office Protocol 3-as verziója. Emailek letöltésére szolgál.

Amikor valaki emailt küld valakinek, a feladótól először az ő szolgáltatójának a mailszerverére, majd onnan a címzett szolgáltatójának a mailszerverére kerül a levél. Ha a címzett a saját asztali számítógépén, vagy laptopján a saját levelezőprogramjával kezeli a bejövő emaileit, akkor a szolgáltatójának a mailszerveréről a saját számítógépére kell letöltse az új emaileket. Erre szolgál a POP3.

Ami az előnye, az a hátránya is: az ügyfél a saját számítógépn tárolja az emailjeit, így azok biztonsági mentése lehetséges, hogy nem megoldott.

Érdemes lehet odafigyelni arra, hogy a POP3 protokoll nem tartalmaz semmiféle kódolást, titkosítást. Ez egyrészt az emailekre,illetve a bennük érkező információra nézve veszélyes, hiszen ehhez egy megfelelő technikai hátérrel rendelkező harmadik fél is hozzájuthat úgy, ha le tudja hallgatni az ügyfél és a mailszervere közötti adatforgalmat. De veszélyes ez az ügyfél jelszavára nézve is, hiszen a postaláda bejelentekési neve és jelszava is kódolatlanul utazik az ügyfél számítógépe és a mailszervere között, így lehallgatható. Erre nyújt megoldást a POP3s protokoll.

A POP3 adatforgalom TCP/IP alapú.

Bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Pop3

Az alábbi grafikon egy kb. 1000 postaládát kezelő mailszerver által kiszolglált POP3 és POP3s lekérdezések számát mutatja óránkénti bontásban:

A függőleges tengelyen látható a szerverhez a felhasználóktól óránként érkező lekérdezések száma 5 perces átlagot számolva.
A vízszintes tengely az időt mutatja órában. A grafikon tehát egy előző nap reggel 6 és a következő nap 15 óra közötti időszakot mutatja. A függőleges piros vonal éjfél.
Kékkel jelöli a POP3s, és zölddel a POP3 lekérdezéseket.

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki