Adatbázisszerver

dell-pe-2800-server.jpgAz adatbázisszerverek feladata általában nagy mennyiségű adat biztonságos tárolása, gyorsan, könnyen elérhetővé, kereshetővé, kezelhetővé, menedzselhetővé tétele.

Kisebb adatbázisok esetén az adatbázisszerver a webszerver, és a mailszerver egyazon szerver számítógépen is elfér. Komoly teljesítményigény esetén az adatbázist már érdemes különválasztani, és gyors hálózati kapcsolattal a kiszolgáló szerverek felé elérhetővé tenni. Példaként a következő területek mind adatbázisokat használnak:

  • Hírportálok, ahol az aktuális hírek gyorsan követik egymást.
  • Internetes áruházak, ahol a kínálat, az árukészlet és az árak folyton változnak.
  • Vállalati adattárak, szabványtár, rajz-, kép-, hang-tárolás, könyvtár, ügyféladatbázis, raktárkészlet, stb.

Az adatbázisszerverek főbb ismérvei:

  • Általában nagy mennyiségű adatot tárol, az adatbázishoz megfelelő jogosultság esetén enged hozzáférést.
  • Általában webszerver, vagy egyéb felület áll a felhasználók rendelkezésére, ahol böngészhetik, kereshetik az adatbázis alapján előállított oldalakat. E felület gyakran elfér az adatbázisszerveren magán is.
  • Létezésük a felhasználók számára általában ismeretlen, őket az adatok maguk, és nem az adattárolás módja érdekli.
  • Folyamatos üzemű, tehát állandóan elérhető akár az Interneten, akár a helyi hálózaton.
  • Rendszeres mentéssel minimalizálja az adatvesztés esélyét.
  • Távmenedzselhető.

Az adatbázisok elérésére, szerkesztésére az SQL leíró nyelv talán a legelterjedtebb, ezt a Linux alapú adatbázisszerverek is támogatják. Ha az adatbázis adatai az Interneten is elérhetőek kell legyenek, olyan helyre kell elhelyezni, ahol folyamatos, nagy sebességű internet-kapcsolata van, és az elhelyezési körülmények is megfelelők (szünetmentes tápellátás, porszegény környezet, klimatizált helység). Ezeket a leghatékonyabban a különböző szerverhotelek tudják biztosítani. A szerver fizikailag ott kerül elhelyezésre, ott nyugodt körülmények között, biztonságban dolgozhat.

A helyi hálózat adatbázisszervere persze a helyi hálózaton helyezkedik el.

Előfordul, hogy ugyanaz a szerver számítógép látja el a webszerver és adatbázisszerver feladatokat is, esetleg további egyéb feladatokat is.

Hardvere

Korszerű, általában PC alapú számítógép, mely 24 órás üzemben működik, sok-sok email egyidejű kezelésére képes. Kivitele lehet egyszerűbb, de komolyabb, sőt egészen profi is.

A kiszolgálandó ügyfelek számának, az adatbázis méretének megfelelően tervezhető a kapacitása, teljesítménye. A hardver beszerzésében is tudunk segíteni.

Szoftvere

Debian GNU/Linux, mint operációs rendszer és speciális célszoftverek a konkrét igényeknek megfelelően telepítve, beállítva. Mailszerver, webszerver, adatbázismotor.

Üzemeltetése

A szerver üzemeltetése magában foglalja a rendszeres hardveres és szoftveres ellenőrzést, a szükséges szoftverfrissítéseket és az egyes szoftverkomponensek fejlődésével lehetővé váló újdonságok kihasználását. Távmenedzselhető, tehát nem szükséges fizikai hozzáférés a számítógéphez, az internet-kapcsolat elegendő.

Bővebben: Üzemeltetés

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki