Adatbázisszerver

dell-pe-2800-server.jpgAz adatbázisszerverek feladata általában nagy mennyiségű adat biztonságos tárolása, gyorsan, könnyen elérhetővé, kereshetővé, kezelhetővé, menedzselhetővé tétele.

Kisebb adatbázisok esetén az adatbázisszerver a webszerver, és a mailszerver egyazon szerver számítógépen is elfér. Komoly teljesítményigény esetén az adatbázist már érdemes különválasztani, és gyors hálózati kapcsolattal a kiszolgáló szerverek felé elérhetővé tenni. Példaként a következő területek mind adatbázisokat használnak:

  • Hírportálok, ahol az aktuális hírek gyorsan követik egymást.
  • Internetes áruházak, ahol a kínálat, az árukészlet és az árak folyton változnak.
  • Vállalati adattárak, szabványtár, rajz-, kép-, hang-tárolás, könyvtár, ügyféladatbázis, raktárkészlet, stb.

Az adatbázisszerverek főbb ismérvei:

  • Általában nagy mennyiségű adatot tárol, az adatbázishoz megfelelő jogosultság esetén enged hozzáférést.
  • Általában webszerver, vagy egyéb felület áll a felhasználók rendelkezésére, ahol böngészhetik, kereshetik az adatbázis alapján előállított oldalakat. E felület gyakran elfér az adatbázisszerveren magán is.
  • Létezésük a felhasználók számára általában ismeretlen, őket az adatok maguk, és nem az adattárolás módja érdekli.
  • Folyamatos üzemű, tehát állandóan elérhető akár az Interneten, akár a helyi hálózaton.
  • Rendszeres mentéssel minimalizálja az adatvesztés esélyét.
  • Távmenedzselhető.

Az adatbázisok elérésére, szerkesztésére az SQL leíró nyelv talán a legelterjedtebb, ezt a Linux alapú adatbázisszerverek is támogatják. Ha az adatbázis adatai az Interneten is elérhetőek kell legyenek, olyan helyre kell elhelyezni, ahol folyamatos, nagy sebességű internet-kapcsolata van, és az elhelyezési körülmények is megfelelők (szünetmentes tápellátás, porszegény környezet, klimatizált helység). Ezeket a leghatékonyabban a különböző szerverhotelek tudják biztosítani. A szerver fizikailag ott kerül elhelyezésre, ott nyugodt körülmények között, biztonságban dolgozhat.

A helyi hálózat adatbázisszervere persze a helyi hálózaton helyezkedik el.

Előfordul, hogy ugyanaz a szerver számítógép látja el a webszerver és adatbázisszerver feladatokat is, esetleg további egyéb feladatokat is.

Hardvere

Korszerű, általában PC alapú számítógép, mely 24 órás üzemben működik, sok-sok email egyidejű kezelésére képes. Kivitele lehet egyszerűbb, de komolyabb, sőt egészen profi is.

A kiszolgálandó ügyfelek számának, az adatbázis méretének megfelelően tervezhető a kapacitása, teljesítménye. A hardver beszerzésében is tudunk segíteni.

Szoftvere

Debian GNU/Linux, mint operációs rendszer és speciális célszoftverek a konkrét igényeknek megfelelően telepítve, beállítva. Mailszerver, webszerver, adatbázismotor.

Üzemeltetése

A szerver üzemeltetése magában foglalja a rendszeres hardveres és szoftveres ellenőrzést, a szükséges szoftverfrissítéseket és az egyes szoftverkomponensek fejlődésével lehetővé váló újdonságok kihasználását. Távmenedzselhető, tehát nem szükséges fizikai hozzáférés a számítógéphez, az internet-kapcsolat elegendő.

Bővebben: Üzemeltetés

Költségei

Hardvere a konkrét igényektől nagyban függ, e költségeket számszerűsíteni az igények ismerete nélkül nem érdemes, az azonban biztos, hogy néhány százezer forinttól indul.

Nyílt szoftvereket használ, így a szoftverek használatáért nem kell fizetni. Telepítése azonban komoly szakértelmet kíván. A telepítési díj is néhány százezer forint szokott lenni. Extrém esetben persze több is lehet. Ez egyszeri kiadás.

Ha felügyeletre, üzemeltetésre is igény van, az a működése bonyolultságától, illetve a rendszeres feladatok mennyiségétől függ. Az biztos, hogy ebben az esetben nem szükséges saját munkaerő alkalmazása, aki a szerver megfelelő működéséért lenne felelős. Szerverhotelben való elhelyezés esetén ennek havi költsége általában néhány tízezer forint.

Referencia

Ez egy Sun Fire V40z típusú, AMD alapú szerver számítógép. Jelenleg is adatbázisszerverként üzemel az Enternet szerverhotelében.

A gépet 2006. márciusában állítottuk üzembe.

Négyprocesszoros kivitelű, de jelenleg csak két duálmagos AMD Opteron processzor van benne. A másik kettőt akkor tesszük csak bele, ha a terhelése ezt megkívánja.

8 GB ECC Kingston memóriával dolgozik.

Két menet közben cserélhető (hot-swap) tápegysége van, az összes ventillátor is egyszerűen, akár menet közben is cserélhető.

6 db 146 GB-os, Ultra320-as, szintén menet közben cserélhető SCSI vincseszterrel dolgozik.

Debian GNU/Linux, Apache, PHP és PostgreSQL van rajta. Jelenleg egy komoly látogatottságú webszájtot futtató webszerver kiegészítő adatbázisszervereként, azzal párban dolgozik.

Készen állunk

Ha Ön egy ilyen szerver üzembe állítását tervezi, mi készen állunk a beszerzés, telepítés, beállítás, elhelyezés és üzemeltetés feladatainak elvégzésére.

Érdeklődés esetén kérjük keresse Gálos Andrást a Kapcsolat oldal szerint.

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki