Webszerver

webserver.jpgA webszerverek feladata különböző információk közzététele.

Működhetnek bárki által elérhetően az Interneten, vagy a vállalati hálózaton belül, az intraneten is, kizárólag belső használatra.

A látogatók általában böngészőprogrammal érik el, nagyon különböző szolgáltatásokat nyújthat. Csak néhány példa:

 • Információt tesz közzé egy vállalatról, termékről, vagy szolgáltatásról. Az információk honlapok formájában, képekkel, letölthető dokumentumokként, katalógusokként, stb. érhetők el.
 • Adatbázisokban tárolt adatok alapján dinamikusan állítja elő a honlapokat, a látogatók így mindig naprakész információhoz juthatnak.
 • Lehetőséget ad másoknak, hogy feltöltsenek anyagokat, melyek aztán a szerveren mások számára is hozzáférhetők.
 • Üzenőfal, chat, fórumok, vendégkönyv, egyéb olvasnivaló, játék, fotógaléria, hangtár, stb.
 • Gyakran működik DNS szerver is rajta, mely a szolgáltatott domain(ek) névfeloldását végzi. Kell egy másodlagos dns szerver is, ez gyakran a mi szerverünk.

A vállalati hálózaton belül is működik ez, itt persze másfajta információt szolgáltat, hiszen a belső webszervert általában csak a vállalat dolgozói érik el. Például:

 • Különféle információk, nevek, telefonszámok, emailcímek a vállalaton belül.
 • Letölthető vezetői utasítások, dokumentációk, háziszabványok.
 • A következő heti ebéd menüje.
 • Stb.

A webszerverek főbb ismérvei:

 • Akár nagy mennyiségű adatot, információt tárol, melyeket az Interneten, intraneten hozzáférhetővé tesz.
 • Általában publikus, de lehetnek bejelentkezéshez kötött (érvényes névvel, jelszóval elérhető) területei is.
 • Gyakran adatbázist is futtat, mely adatbázis alapján dolgozik, az ott található információkból építi fel a látogatók által lekért oldalakat.
 • Folyamatos üzemű, tehát állandóan elérhető akár az Interneten, akár a helyi hálózaton.
 • Rendszeres mentéssel minimalizálja az adatvesztés esélyét.

Ha a webszerver az Interneten is elérhető kell legyen, olyan helyre kell elhelyezni, ahol folyamatos, nagy sebességű internet-kapcsolata van, és az elhelyezési körülmények is megfelelők (szünetmentes tápellátás, porszegény környezet, klimatizált helység). Ezeket a leghatékonyabban a különböző szerverhotelek tudják biztosítani. A szerver fizikailag ott kerül elhelyezésre, ott nyugodt körülmények között, biztonságban dolgozhat.

Hardvere

Korszerű, általában PC alapú számítógép, mely 24 órás üzemben működik, sok-sok látogatót képes egyidejűleg kiszolgálni. Kivitele lehet egyszerűbb, de komolyab, sőt egészen profi is.

A látogatók számának megfelelően tervezhető a kapacitása, teljesítménye.

A hardver beszerzésében is tudunk segíteni.

Szoftvere

Debian GNU/Linux, mint operációs rendszer és speciális célszoftverek a konkrét igényeknek megfelelően telepítve, beállítva.

Webszerver, adatbázismotor, mailszerver, stb. Gyakran van igény programozhatóságra is, arra például, hogy a honlapokon megjelenő adatokat egy, vagy több adatbázisból keresse ki.

Gyakran szükséges tartalomszerkesztő felületet is kialakítani. Ez elegánsabban CMS, azaz Content Management System.

Üzemeltetése

A szerver üzemeltetése magában foglalja a rendszeres hardveres és szoftveres ellenőrzést, a szükséges szoftverfrissítéseket és az egyes szoftverkomponensek fejlődésével lehetővé váló újdonságok kihasználását. Távmenedzselhető, tehát nem szükséges fizikai hozzáférés a számítógéphez, az internet-kapcsolat elegendő.

Bővebben: Üzemeltetés

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki