Webszerver

webserver.jpgA webszerverek feladata különböző információk közzététele.

Működhetnek bárki által elérhetően az Interneten, vagy a vállalati hálózaton belül, az intraneten is, kizárólag belső használatra.

A látogatók általában böngészőprogrammal érik el, nagyon különböző szolgáltatásokat nyújthat. Csak néhány példa:

 • Információt tesz közzé egy vállalatról, termékről, vagy szolgáltatásról. Az információk honlapok formájában, képekkel, letölthető dokumentumokként, katalógusokként, stb. érhetők el.
 • Adatbázisokban tárolt adatok alapján dinamikusan állítja elő a honlapokat, a látogatók így mindig naprakész információhoz juthatnak.
 • Lehetőséget ad másoknak, hogy feltöltsenek anyagokat, melyek aztán a szerveren mások számára is hozzáférhetők.
 • Üzenőfal, chat, fórumok, vendégkönyv, egyéb olvasnivaló, játék, fotógaléria, hangtár, stb.
 • Gyakran működik DNS szerver is rajta, mely a szolgáltatott domain(ek) névfeloldását végzi. Kell egy másodlagos dns szerver is, ez gyakran a mi szerverünk.

A vállalati hálózaton belül is működik ez, itt persze másfajta információt szolgáltat, hiszen a belső webszervert általában csak a vállalat dolgozói érik el. Például:

 • Különféle információk, nevek, telefonszámok, emailcímek a vállalaton belül.
 • Letölthető vezetői utasítások, dokumentációk, háziszabványok.
 • A következő heti ebéd menüje.
 • Stb.

A webszerverek főbb ismérvei:

 • Akár nagy mennyiségű adatot, információt tárol, melyeket az Interneten, intraneten hozzáférhetővé tesz.
 • Általában publikus, de lehetnek bejelentkezéshez kötött (érvényes névvel, jelszóval elérhető) területei is.
 • Gyakran adatbázist is futtat, mely adatbázis alapján dolgozik, az ott található információkból építi fel a látogatók által lekért oldalakat.
 • Folyamatos üzemű, tehát állandóan elérhető akár az Interneten, akár a helyi hálózaton.
 • Rendszeres mentéssel minimalizálja az adatvesztés esélyét.

Ha a webszerver az Interneten is elérhető kell legyen, olyan helyre kell elhelyezni, ahol folyamatos, nagy sebességű internet-kapcsolata van, és az elhelyezési körülmények is megfelelők (szünetmentes tápellátás, porszegény környezet, klimatizált helység). Ezeket a leghatékonyabban a különböző szerverhotelek tudják biztosítani. A szerver fizikailag ott kerül elhelyezésre, ott nyugodt körülmények között, biztonságban dolgozhat.

Hardvere

Korszerű, általában PC alapú számítógép, mely 24 órás üzemben működik, sok-sok látogatót képes egyidejűleg kiszolgálni. Kivitele lehet egyszerűbb, de komolyab, sőt egészen profi is.

A látogatók számának megfelelően tervezhető a kapacitása, teljesítménye.

A hardver beszerzésében is tudunk segíteni.

Szoftvere

Debian GNU/Linux, mint operációs rendszer és speciális célszoftverek a konkrét igényeknek megfelelően telepítve, beállítva.

Webszerver, adatbázismotor, mailszerver, stb. Gyakran van igény programozhatóságra is, arra például, hogy a honlapokon megjelenő adatokat egy, vagy több adatbázisból keresse ki.

Gyakran szükséges tartalomszerkesztő felületet is kialakítani. Ez elegánsabban CMS, azaz Content Management System.

Üzemeltetése

A szerver üzemeltetése magában foglalja a rendszeres hardveres és szoftveres ellenőrzést, a szükséges szoftverfrissítéseket és az egyes szoftverkomponensek fejlődésével lehetővé váló újdonságok kihasználását. Távmenedzselhető, tehát nem szükséges fizikai hozzáférés a számítógéphez, az internet-kapcsolat elegendő.

Bővebben: Üzemeltetés

Költségei

Hardvere a konkrét igényektől nagyban függ, e költségeket számszerűsíteni az igények ismerete nélkül nem érdemes, az azonban biztos, hogy néhány százezer forinttól indul.

Nyílt szoftvereket használ, így a szoftverek használatáért nem kell fizetni. Telepítése azonban komoly szakértelmet kíván. A telepítési díj is néhány százezer forint szokott lenni. Ez egyszeri kiadás.

Ha felügyeletre, üzemeltetésre is igény van, az a működése bonyolultságától, illetve a rendszeres feladatok mennyiségétől függ. Az biztos, hogy ebben az esetben nem szükséges saját munkaerő alkalmazása, aki a szerver megfelelő működéséért lenne felelős.

Szerverhotelben való elhelyezés esetén ennek havi költsége általában néhány tízezer forint.

Referenciák

2004. decemberében állítottuk üzembe ezt az IBM xSeries 235-ös szerver számítógépet, ami jelenleg is webszerverként üzemel az Invitel szerverhotelében.

Két processzoros, de jelenleg egy duálmagos Xeon processzor van benne. A másikat akkor tesszük csak bele, ha a terhelése ezt megkívánja.

2 GB ECC Kingston memóriával dolgozik.

Két menet közben cserélhető (hot-swap) tápegysége van, az összes ventillátor is egyszerűen, akár menet közben is cserélhető.

3 db 74 GB-os, Ultra320-as, szintén menet közben cserélhető SCSI vincseszterrel dolgozik, de még három elfér a házban, ha kell.

Debian GNU/Linux, Apache, PHP és PostgreSQL van rajta, egy komoly látogatottságú webszájtot futtat (és még egyéb kisebbeket is). Komoly adatbázisháttere van, egy részét már le kellett válasszuk, és át kellett helyezzük egy másik gépre. Azzal párban dolgozik most.

Ez a gép egy Dell PowerEdge 1800-as. Egyelőre 1 db Xeon processzorral, 4 GB memóriával. Kezdetben 1 db 72 GB-os, később 6 darab 300 GB-os SCSI merevlemezzel.

Egy önkormányzat központi webszervereként dolgozik egy szerverhotelben. Feladata az önkormányzat domainjainek szolgáltatása (DNS), az önkormányzat által gondozott webszájt szolgáltatása, de végez emailkezelést, és spamvédelmet is.

Debian GNU/Linux, Apache, PHP és MySQL fut rajta.

Ez pedig HP ProLiant ML110-es, egy kisebb teljes gép. Szintén Xeon processzorral, és SCSI merevlemezzekkel. Egy kisebb forgalmú szájt webszervereként dolgozik egy szerverhotelben. Ő intézi néhány domain mailszerver funkcióit is.

Szintén a jól bevált Debian GNU/Linux, Apache, PHP és MySQL szoftverkörnyezettel.

Készen állunk

Ha Ön egy ilyen szerver üzembe állítását tervezi, mi készen állunk a beszerzés, telepítés, beállítás, elhelyezés és üzemeltetés feladatainak elvégzésére.

Érdeklődés esetén kérjük keresse Gálos Andrást a Kapcsolat oldal szerint.

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki