SMTP

Az SMTP az angol Simple Mail Transfer Protocol kifejezés rövidítése, tehát egyszerű levéltovábbító protokollt jelent.

Segítségével az internetezők levelezőprogramjai, illetve mailszerverek küldenek emaileket egymásnak.

Amikor valaki megír egy emailt, és a küldés gombra kattint, levelezőprogramja a vonatkozó szabványok szerint kódolja az email szövegét és csatolmányait, mindenféle technikai információt ad hozzá, majd elküldi azt a levelezőprogramban beállított mailszerverre. Ez általában a számítógép internet kapcsolatához igénybevett szolgáltató által biztosított mailszerver. Ez a szerver a levelet a feladótól kézbesítésre átveszi.
Ezután megkeresi, hogy a levél címzettje esetén melyik mailszerver az illetékes, majd megkísérli a levelet átküldeni neki. Ha ez sikerül, az általa tárolt levelet törli, további teendpje nincs. A levél élküldése persze nem mindig sikerül neki, ha például a címzett postaládája tele van, az új levél már nem fér el benne. Ha a levél elküldése nem sikerült, egy hibaüzenetet küld vissza a levél feladójának. Ezek azok a jól ismert MAILER-DAEMON üzenetek.
Ha a levelet a címzett mailszervere sikeresen fogadta, átvette, akkor ő helyezi el a címzett postaládájában.
A postaládából a címzett leggyakrabban POP3 segítségével tölti le a számítógépére.

Az SMTP forgalom alapjában véve teljesen nyílt, útközben lehallgatható, meghamisítható. A meghamisíthatóságot a spammerek előszeretettel ki is használják.

Ha az emailforgalom nagyobb biztonsága szükséges, az SMTP protokoll helyett az SMTPs protokollt kell használni, ami titkosítást ad az amúgy nyílt adatforgalomhoz.

Az SMTP adatforgalom TCP/IP alapú.

Bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Smtp

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki