Mailszerver

A mailszerverek feladata email elérés biztosítása a felhasználói számára, ugyanakkor az ő megvédésük is az emailben érkező kártékony tartalmaktól.

A következő tulajdonságok általában minden mailszerverre igazak:

 • Általában sok-sok postaládát kezel, a beérkező leveleket mindig a megfelelőbe rakja, illetve esetleg másik címre, másik szerverre továbbítja.
 • A dolgozóktól emaileket fogad, és ezeket továbbítja a címzett felé.
 • Megfelelő tárhellyel rendelkezik, ahol a fogadott emaileket tárolja.
 • Megvizsgálja a rajta keresztülhaladó emaileket, hogy nem tartalmaznak-e vírussal fertőzött csatolmányokat, ártalmas kódot, stb. Ezeket nem kézbesíti.
 • Küzd a kéretlen reklámlevelek áradata ellen, azaz megvizsgálja a beérkező emaileket, és egy speciális elemzés eredményeként spamgyanússá nyilváníthatja, és megjelölheti őket. A spamgyanús emaileket a felhasználók elkülöníthetik, könnyebben törölhetik. Egyáltalán nem fogad el olyan emaileket, melyek spammerek által használt területekről, szerverektől érkeznek.
 • Nem kézbesít vírussal fertőzött emaileket. A mailszervereink által elfogott vírusokat egy külön kimutatás mutatja.
 • POP3, SMTP (illetve POP3s és SMTPs) elérést nyújt a felhasználóknak, valamint webmailen keresztül is elérhetővé teheti a postafiókokat. A vállalati hálózat dolgozói, illetve a mobil dolgozók is hozzáférhetnek.
 • Levelezési listákat működtethet, melyre csak néhány, vagy akár minden listatag írhat, akár bárki feliratkozhat rájuk, illetve leiratkozhat róluk, kereshető archívumot készít a levelekből, stb.

A mailszerverek is dolgozhatnak a vállalaton belül, a vállalati hálózat és az Internet határán (a tűzfalon), illetve az Interneten. Van amelyik csak fogad, csak küld, csak továbbit, illetve ezek kombinációit végzi. Egy mailszerver főbb ismérvei:

 • Kisebb, vagy nagyobb mennyiségű adatot, emaileket tárol, melyekhez csak a gazdájuknak enged hozzáférést.
 • Óránként akár több száz, vagy több ezer emailt továbbít.
 • Szolgáltatásai általában bejelentkezési névvel és jelszóval vehetők igénybe.
 • Több ezer postaláda esetén adatbázist is futtat, az emailcímeket, átirányításokat, bejelentkezési neveket, jelszavakat ott tárolja.
 • Folyamatos üzemű, tehát állandóan elérhető akár az Interneten, akár a helyi hálózaton.
 • Rendszeres mentéssel minimalizálja az adatvesztés esélyét.

Ha a mailszerver az Interneten is elérhető kell legyen, olyan helyre kell elhelyezni, ahol folyamatos, nagy sebességű internet-kapcsolata van, és az elhelyezési körülmények is megfelelők (szünetmentes tápellátás, porszegény környezet, klimatizált helység). Ezeket a leghatékonyabban a különböző szerverhotelek tudják biztosítani. A szerver fizikailag ott kerül elhelyezésre, ott nyugodt körülmények között, biztonságban dolgozhat.

A helyi hálózat mailszervere persze a helyi hálózaton helyezkedik el, és a meglévő internet-kapcsolaton keresztül kapcsolódik az Internethez.

Előfordul, hogy ugyanaz a szerver számítógép látja el a webszerver és mailszerver feladatokat is, esetleg további egyéb feladatokat is.

Hardvere

Korszerű, általában PC alapú számítógép, mely 24 órás üzemben működik, sok-sok email egyidejű kezelésére képes. Kivitele lehet egyszerűbb, de komolyabb, sőt egészen profi is.

A kiszolgálandó dolgozók, a postaládák számának megfelelően tervezhető a kapacitása, teljesítménye. A hardver beszerzésében is tudunk segíteni.

Szoftvere

Debian GNU/Linux, mint operációs rendszer és speciális célszoftverek a konkrét igényeknek megfelelően telepítve, beállítva.

Általában Apache webszerver, valamilyen SQL adatbázismotor, általában Postfix mailszerver (MTA), spamvédelem, vírusvédelem, stb.

Üzemeltetése

A szerver üzemeltetése magában foglalja a rendszeres hardveres és szoftveres ellenőrzést, a szükséges szoftverfrissítéseket és az egyes szoftverkomponensek fejlődésével lehetővé váló újdonságok kihasználását. Távmenedzselhető, tehát nem szükséges fizikai hozzáférés a számítógéphez, az internet-kapcsolat elegendő.

Bővebben: Üzemeltetés

Költségei

Hardvere a konkrét igényektől nagyban függ, e költségeket számszerűsíteni az igények ismerete nélkül nem érdemes, az azonban biztos, hogy néhány százezer forinttól indul.

Nyílt szoftvereket használ, így a szoftverek használatáért nem kell fizetni. Telepítése azonban komoly szakértelmet kíván. A telepítési díj is néhány százezer forint szokott lenni. Extrém esetben persze több is lehet. Ez egyszeri kiadás.

Ha felügyeletre, üzemeltetésre is igény van, az a működése bonyolultságától, illetve a rendszeres feladatok mennyiségétől függ. Az biztos, hogy ebben az esetben nem szükséges saját munkaerő alkalmazása, aki a szerver megfelelő működéséért lenne felelős. Szerverhotelben való elhelyezés esetén ennek havi költsége általában néhány tízezer forint.

Referencia

Ez egy HP ProLiant ML150 típusú szerver számítógép. Jelenleg is mailszerverként üzemel az Enternet szerverhotelében. Nagyjából 1000-5000 postaláda webmailes, pop3-as kiszolgálására alkalmas.

A gépet 2005. novemberében állítottuk üzembe.

Kétprocesszoros kivitelű, de jelenleg csak egy duálmagos Intel Xeon processzor van benne. A másikat akkor tesszük csak bele, ha a terhelése ezt megkívánja.

2 GB ECC Kingston memóriával dolgozik.

Az összes ventillátor egyszerűen, akár menet közben is cserélhető.

3 db 36 GB-os, Ultra320-as, szintén menet közben cserélhető SCSI vincseszterrel dolgozik.

Debian GNU/Linux, Apache, PHP és MySQL van rajta. Jelenleg egy mintegy 1000 postaládát kiszolgáló levelezőrendszerként dolgozik. Van rajta POP3, POP3s, SMTP, SMTPs, és webmail is. Aktívan küzd a bejövő spam ellen, ami 1000 postaláda esetén már napi többezres nagyságrendű.

Készen állunk

Ha Ön egy ilyen szerver üzembe állítását tervezi, mi készen állunk a beszerzés, telepítés, beállítás, elhelyezés és üzemeltetés feladatainak elvégzésére.

Érdeklődés esetén kérjük keresse Gálos Andrást a Kapcsolat oldal szerint.

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki