Mailszerver

A mailszerverek feladata email elérés biztosítása a felhasználói számára, ugyanakkor az ő megvédésük is az emailben érkező kártékony tartalmaktól.

A következő tulajdonságok általában minden mailszerverre igazak:

 • Általában sok-sok postaládát kezel, a beérkező leveleket mindig a megfelelőbe rakja, illetve esetleg másik címre, másik szerverre továbbítja.
 • A dolgozóktól emaileket fogad, és ezeket továbbítja a címzett felé.
 • Megfelelő tárhellyel rendelkezik, ahol a fogadott emaileket tárolja.
 • Megvizsgálja a rajta keresztülhaladó emaileket, hogy nem tartalmaznak-e vírussal fertőzött csatolmányokat, ártalmas kódot, stb. Ezeket nem kézbesíti.
 • Küzd a kéretlen reklámlevelek áradata ellen, azaz megvizsgálja a beérkező emaileket, és egy speciális elemzés eredményeként spamgyanússá nyilváníthatja, és megjelölheti őket. A spamgyanús emaileket a felhasználók elkülöníthetik, könnyebben törölhetik. Egyáltalán nem fogad el olyan emaileket, melyek spammerek által használt területekről, szerverektől érkeznek.
 • Nem kézbesít vírussal fertőzött emaileket. A mailszervereink által elfogott vírusokat egy külön kimutatás mutatja.
 • POP3, SMTP (illetve POP3s és SMTPs) elérést nyújt a felhasználóknak, valamint webmailen keresztül is elérhetővé teheti a postafiókokat. A vállalati hálózat dolgozói, illetve a mobil dolgozók is hozzáférhetnek.
 • Levelezési listákat működtethet, melyre csak néhány, vagy akár minden listatag írhat, akár bárki feliratkozhat rájuk, illetve leiratkozhat róluk, kereshető archívumot készít a levelekből, stb.

A mailszerverek is dolgozhatnak a vállalaton belül, a vállalati hálózat és az Internet határán (a tűzfalon), illetve az Interneten. Van amelyik csak fogad, csak küld, csak továbbit, illetve ezek kombinációit végzi. Egy mailszerver főbb ismérvei:

 • Kisebb, vagy nagyobb mennyiségű adatot, emaileket tárol, melyekhez csak a gazdájuknak enged hozzáférést.
 • Óránként akár több száz, vagy több ezer emailt továbbít.
 • Szolgáltatásai általában bejelentkezési névvel és jelszóval vehetők igénybe.
 • Több ezer postaláda esetén adatbázist is futtat, az emailcímeket, átirányításokat, bejelentkezési neveket, jelszavakat ott tárolja.
 • Folyamatos üzemű, tehát állandóan elérhető akár az Interneten, akár a helyi hálózaton.
 • Rendszeres mentéssel minimalizálja az adatvesztés esélyét.

Ha a mailszerver az Interneten is elérhető kell legyen, olyan helyre kell elhelyezni, ahol folyamatos, nagy sebességű internet-kapcsolata van, és az elhelyezési körülmények is megfelelők (szünetmentes tápellátás, porszegény környezet, klimatizált helység). Ezeket a leghatékonyabban a különböző szerverhotelek tudják biztosítani. A szerver fizikailag ott kerül elhelyezésre, ott nyugodt körülmények között, biztonságban dolgozhat.

A helyi hálózat mailszervere persze a helyi hálózaton helyezkedik el, és a meglévő internet-kapcsolaton keresztül kapcsolódik az Internethez.

Előfordul, hogy ugyanaz a szerver számítógép látja el a webszerver és mailszerver feladatokat is, esetleg további egyéb feladatokat is.

Hardvere

Korszerű, általában PC alapú számítógép, mely 24 órás üzemben működik, sok-sok email egyidejű kezelésére képes. Kivitele lehet egyszerűbb, de komolyabb, sőt egészen profi is.

A kiszolgálandó dolgozók, a postaládák számának megfelelően tervezhető a kapacitása, teljesítménye. A hardver beszerzésében is tudunk segíteni.

Szoftvere

Debian GNU/Linux, mint operációs rendszer és speciális célszoftverek a konkrét igényeknek megfelelően telepítve, beállítva.

Általában Apache webszerver, valamilyen SQL adatbázismotor, általában Postfix mailszerver (MTA), spamvédelem, vírusvédelem, stb.

Üzemeltetése

A szerver üzemeltetése magában foglalja a rendszeres hardveres és szoftveres ellenőrzést, a szükséges szoftverfrissítéseket és az egyes szoftverkomponensek fejlődésével lehetővé váló újdonságok kihasználását. Távmenedzselhető, tehát nem szükséges fizikai hozzáférés a számítógéphez, az internet-kapcsolat elegendő.

Bővebben: Üzemeltetés

 
 
Netinform Debian powered Apache powered MySQL powered PHP powered Driven by DokuWiki